soep

Kastanjesoep met hazelnoot

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
hazelnoten 2 el fijngehakt en geroosterd
bouillon 7 dl van 1 blokje kippenbouillon en 1 blokje paddestoelenbouillon
olijfolie 2 el
tijmtakjes 4 stuk
preiwit 75 gram in ringen
wortel 75 gram in blokjes
knolselder 150 gram in blokjes
kastanjes 250 gram gekookt en gepeld
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

Bereiding

- Stoof de groenten en de tijm in de olie aan.
- Voeg de gekookte kastanjes toe.
- Voeg de bouillon toe.
- Breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager. Laat een 20-tal minuten zachtjes koken of tot de groenten gaar zijn.
- Pureer de soep.
- Breng op smaak met peper en zout.

Serveren

- Schep de soep uit in kommen. Garneer met de geroosterde hazelnootstukjes.

Pikante courgettesoep met kokos

Een oriëntaals geïnspireerd soepje. De basis is een gewone courgettesoep. De wortel geeft het een mooie oranje kleur, de gember en de kokosroom maken het oriëntaals. En de Spaanse peper zorgen voor de pikante finishing touch.

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
citroensap 0
arachideolie 3 el
kokosroom 150 ml
kippenbouillon 1 liter
Spaanse peper 1 stuk fijngesneden
gemberwortel 2 cm fijngesneden
knoflook 2 teentje fijngesneden
wortelpeterselie 1 stuk in stukjes
wortel 2 stuk in stukjes
ui 1 stuk fijngesneden
courgette 2 stuk in blokjes
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.
- De courgette wordt in zijn geheel versneden (met schil en zaadlijsten).
- Wie het liever wat minder pikant heeft, gebruik 1/2 Spaanse peper. Pittiger afkruiden kan altijd.

Bereiding

- Fruit ui en knoflook in de boter.
- Voeg de wortelen, peterseliewortel en Spaanse peper toe. Stoof een 5 minuten.
- Voeg de courgetteblokjes en gember toe. Stoof alles onder af en toe omroeren een 5 minuten.
- Overgiet met de bouillon. Breng aan de kook. Laat het geheel een 30 minuten zachtjes sudderen tot de groeten gaar zijn.
- Mix de soep. Het is een stevige soep, maar als ze wat te dik is, voeg dan wat bouillon toe.
- Voeg de kokosroom toe. Roer goed door.
- Kruid af met peper en zout.

Serveren

- Schep de soep uit in kommen.
- De liefhebber kan wat citroensap toevoegen.

Winterse knolseldersoep

Een goed gevulde soep voor koude dagen.

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
roomboter 1 el
gerookt spek 100 gram
appel 1 stuk fijngesneden
groentebouillon 3 liter
melk 100 ml
room 100 ml
preiwit 2 stuk in ringen
aardappel 1 stuk in blokjes
ui 1 stuk fijngesneden
knolselder 1 stuk in blokjes
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

- Doe de knolselderblokjes in azijnwater of water met citroen zodat ze de witte kleur behouden.
- Grill of bak de speklapjes. Verkruimel ze. Hou apart als garnituur. Je kan ze ook eerst klein snijden en dan in de pan uitbakken. Gebruik dan het vet om de groenten in te stoven.

Bereiding

- Stoof de ui aan in de boter.
- Voeg de aardappel en de prei toe.
- Giet de knolselder af. Voeg de knolselderblokjes toe. Laat alles samen ene 5minuten aanstoven. Roer af en toe om.
- Voeg de bouillon toe. Laat alles een 30 minuten zachtjes pruttelen in de pan zonder deksel.
- Pureer de soep.
- Roer de melk en de room onder de soep.
- Kruid af met peper en zout.

Serveren

- Verdeel de appeljulienne over de soepkommen.
- Schep de soep over de appel.
- Garneer met de krokante spekjes.

Ribollita

Op de markt in een of ander Italiaanse staat, zo hoorde ik op TV, wordt ribolitta klaar gemaakt. Een lekkere stevige maaltijdsoep. De soep zag er zalig uit. Op internet vond ik verschillende 'originele' recepten. In het origineel recept wordt zwarte kool gebruikt. Een soort boerenkool met zeer donker loof en een licht bittere smaak. Deze koolsoort heb ik bij ons nog niet gezien. Het recept is dan ook aangepast. De zwarte kool is vervangen door andijvie.

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
bouquet garni 1 stuk
olijfolie 4 el
Toscaans brood 200 gram in plakjes gesneden
kippenbouillon 750 ml
tomatenblokjes 400 gram uit blik
cannellinibonen 400 gram uit blik
savooikool 300 gram fijngesneden
andijvie 300 gram fijngesneden
aardappel 1 stuk groot, fijngesneden
wortel 1 stuk middelgroot, grof gesneden
selderstengel 1 stuk grof gesneden
knoflook 1 teentje fijngenseden
ui 1 stuk fijngesneden
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.
- Ui, knoflook, andijvie en savooikool kunnen best niet te grof gesneden worden. De andere groenten niet te fijn snijden. Het potje staat lang te koken en moet de volgende dag nogmaals opkoken. Als je alles te fijn snijdt wordt het pulp. De groenten moeten herkenbaar blijven.
- Kan je verse cannellinibonen vinden, dan moet je deze de dag van te voren laten weken. Gebruik het weekwater voor de soep.
- Bonen en vocht worden in het recept gebruikt. Hou 1/4 van de bonen in zijn geheel. De rest van de bonen inclusief het nat worden tot puree gemixt.

Bereiding

- Fruit in de olijfolie ui en knoflook aan.
- Voeg de wortel, selder en aardappelen toe. Stoof even mee.
- Voeg de beide kolen toe en laat de groenten slinken.
- Voeg de tomatenblokjes met sap, de bonen en de bonenpuree toe.
- Overgiet met de bouillon. De groenten moeten bijna onderstaan. Er komt nog vocht vrij uit de groenten zelf. Het moet een stevige soep zijn!
- Leg er de bouquet garni in.
- Breng de soep aan de kook. Laat op een laag vuur gedurende een 2-tal uur (langer mag ook) zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Voeg indien nodig wat bouillon toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg in een grote pan een laagje brood. Overgiet met een deel van de soep. Leg terug een laagje brood en overgiet weerom met een deel van de soep. Werk zo alles op.
- Doe het deksel op de pan als de soep is afgekoeld en zet in de ijskast. Laat de soep een dag en een nacht rusten.
- De volgende dag de soep opwarmen. Eventueel nog wat bouillon toevoegen zonder de soep te veel te verdunnen.

Serveren

- Serveer de soep met olijfolie en grove zwarte peper.

Prei-koolrabimosterdsoep met Karmeliet

Koken met bier. Altijd een uitdaging. Opgelet: vervang het bier - hoe gering de hoeveelheid ook is - niet zomaar door elk ander bier.

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
peterselie 1 el fijngehakt
grove mosterd 1 el
Karmeliet Tripel 1 dl
room 1 dl
boter 50 gram
kippenbouillon 6 dl
koolrabi 2 stuk grof gesneden
selder 1 stuk tak fijngesneden
prei 3 stuk wit
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.
- Snij 1 wit van prei zeer fijn. De andere groenten mogen grof gesneden worden. In de soep worden deze gemixt.

Bereiding

- Stoof in wat boter de fijn gesneden wit van prei beetgaar. Zet apart.
- Stoof in wat boter de rest van de prei, de gesneden selderstengel en blokjes koolrabi aan.
- Overgiet met de bouillon. Zorg er voor dat de groenten onder staan. Voeg eventueel wat bouillon toe.
- Laat de soep goed garen. Mix de soep. Om een verfijndere soep te krijgen, zeef je de soep.
- Warm de soep terug op.
- Voeg de fijngesneden gestoofde prei, de mosterd en het bier toe. Roer goed om.
- Werk af met de room.
- Breng op smaak met peper en zout. Voeg nog mosterd naar smaak toe. Laat de mosterd niet overheersen.

Serveren

- Schep de soep uit. Garneer met peterselie.
- Serveer naar wens met geroosterd brood, stokbrood of ciabatta.

Ramen (Oosterse soep)

Ramen is naar Oosterse begrippen een stevige maaltijdsoep. De groenten worden hapklaar gesneden. De hoeveelheid groenten maak en het eitje maakt dat je inderdaad een goede hap hebt aan de soep. Wil je het wat magerder, dan laat je het ei weg.

Miso zijn gefermenteerde sojabonen. Hoe donkerder de kleur, hoe pittiger. Rode miso is de pittigste, dan heb je gele miso en daarnaast ook witte miso. Witte miso bestaat voor een deel uit rijst en smaakt dus eigenlijk amper af.

ingredient aantal eenheid bewerking
sesamolie 1 el
sojasaus 1 el
lenteui 2 stuk in reepjes gesneden
eieren 1 stuk
glasnoedels 100 gram
gember 10 gram fijngesneden
chilipeper 1 stuk fijngesneden
knoflook 2 teentje fijngesnipperd
paksoi 1 stuk klein, in reepjes gesneden
sojascheuten 100 gram
shiitake 100 gram in reepjes gesneden
erwten 100 gram
miso 50 gram rode of gele
bouillon 1 liter groente of kip
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.
- Kook de eieren zodat ze net niet hardgekookt zijn.
- Kook de noedels volgens receptuur.

Bereiding

- Breng de bouillon tegen het kookpunt.
- Voeg de miso toe. Laat de soep niet koken want de miso verliest zo zijn smaak. Roer de pasta los.
- Voeg de fijngesnipperde knoflook, de chilipeper en de gember toe.
- Laat enige tijd tegen de kook 'trekken'.
- Zeef de bouillon.
- Doe de erwten, de shiitake, de paksoi bij de bouillon.
- Breng de bouillon op smaak met de sojasaus en de sesamolie. Wees voorzichtig met het toevoegen van de sesamolie. Deze smaakt sterk af. Proef tussendoor.
-Snij de eieren in de helft.

Serveren

- Verdeel de noedels in een soepkom.
- Schep er de hete bouillon met groenten over.
- Werk de kom af met de eieren en de gesnipperde lente-ui.

Variatie

- Het recept voorziet 200 gr in blokjes gesneden tofoe. Zelf vind ik dit geen extra dimensie geven. Tofoe geeft geen smaak af. Als ik voor meer 'vulling' moet zorgen zou ik voor extra groenten kiezen.

Courgette-kervelsoep

ingredient aantal eenheid bewerking
olie 0
room 100 ml
risottorijst 20 gram
groentebouillon 2 liter
bouquet garni 1 stuk
selder 4 stuk fijngesneden
aardappel 2 stuk in blokjes
kervel 200 gram
ui 2 stuk gesneden
courgette 1 stuk in blokjes
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

Bereiding

- Fruit de ui in wat olie aan.
- Voeg de courgette- en de aardappelblokjes toe. Stoof even mee.
- Voeg de groentebouillon toe. Voeg de bouquet garni toe.
- Doe de kervel bij de soep.
- Zorg dat alles onder staat. Laat rustig gedurende een 30- tal minuten gaar sudderen.
- Verwijder de bouquet garni. Mix de soep.
- Voeg de room toe.
- Voeg de rijst toe en laat de rijst in een 15-tal minuten gaar koken.
- Kruid af met peper en zout.

Serveren

- Roer de soep goed door en schep uit in kommen.

Varianten

- Jeroen Meeus doet bij een van zijn kervelsoeprecepten kleine blokjes witte pens. Zo maak je er een meer gevulde soep van. De blokjes kan je samen met de rijst toevoegen.

Venkel-paprikasoep

ingredient aantal eenheid bewerking
water 0
zout 0
peper 0
basilicumblaadjes 6 stuk fijngesneden
paneermeel 0
ei 1 stuk
kippengehakt 300 gram
groentebouillonblokjes 2 stuk
1 thl
knoflook 2 teentje fijngesneden
aardappel 2 stuk in grove stukken gesneden
gerookte paprikapoeder 1 thl
tijm 1 el
witte selder 1 stuk fijngesneden (1 stengel)
puntpaprika 2 stuk in grove stukken gesneden
venkel 700 gram in grove stukken gesneden
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

Bereiding

- Breng 1/2 liter gezouten water aan de kook.
- Kruid het gehakt met peper en zout. Voeg het ei toe. Voeg paneermeel toe totdat het gehakt de juiste vastheid heeft. Rol gehaktballetjes.
- Kook de balletjes gaar.
- Giet af en hou het kookvocht bij.

- Doe een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de groenten toe: aardappel, paprika, venkel, selder, knoflook. Stoof alles even aan.
- Voeg een deel van de tijm toe. Kruid met wat cayennepeper en paprikapoeder.
- Voeg de groentebouillonblokjes toe.
- Voeg het kookvocht van het gehakt toe. Vul verder aan met water tot de groenten volledig onder staan.
- Breng aan de kook. Laat daarna alles rustig sudderen gedurende 20 minuten.
- Mix de soep. - Voeg de gehaktballetjes toe.
- Is de soep te dik, leng aan met wat water.
- Breng op smaak met peper, zout en tijm.

Serveren

- Roer vlak voor het opdienen de vers gesneden basilicum toe.
- Schep de soep uit.

Indische oranje linzensoep

ingredient aantal eenheid bewerking
tandoorikruiden 2 thl
chilivlokken of chilipoeder 1 thl
garam masala 2 thl
komijnpoeder 2 thl
kurkuma 2 thl
kippenbouillon 2 liter
gember 3 cm fijngesneden
knoflook 1 teentje gesneden
ui 2 stuk grof gesneden
oranje linzen 75 gram
rode paprika 1 stuk in grove stukken gesneden
wortelen 500 gram in grove stukken gesneden
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

Bereiding

- Fruit de ui en de knoflook in wat olie.
- Voeg de paprikastukken toe. Laat even meestoven.
- Voeg de wortelblokjes toe. Laat even meestoven.
- Voeg toe: linzen, gember, kurkuma, komijn, garam masala, chili en tandoorikruiden. Meng goed zodat alles kan meestoven. Ben je niet zo voor pittig, doe dan wat minder chili en tandoorikruiden er bij. Je kan deze nog altijd op het einde toevoegen bij het afkruiden.
- Overgiet met de bouillon.
Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat zachtjes garen gedurende een 30-tal minuten.
- Mix de soep. Kruid af met zout.

Serveren

- Schep de soep uit.

Rode bietensoep met schuim van citroengras

ingredient aantal eenheid bewerking
zout 0
peper 0
sesamolie 2 thl
room 2 dl
groentebouillon 1 liter
koriander 4 stuk
citroengras 1 stuk
rode ui 1 stuk in ringen gesneden
rode biet 500 gram vacuüm verpakt en voorgekookt, in blokjes
aardappelen 300 gram in blokjes
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.
- Laat de rode biet uitlekken. Vang 2 el van de bietensap op voor de emulsie van citroengras.

Bereiding

- Haal de enkele blaadjes ter garnering van de koriander.
- Breng de groentebouillon aan de kook met de aardappelen, de rode biet, de koriander.
- Mix de soep. Kruid af met peper en zout.

- Snij de stengel citroengras overlangs door. Breng de room aan de kook met het citroengras. Zet van het vuur. Laat 5 minuten trekken. Verwijder het citroengras.
- Meng de gearomatiseerde room met 2 el bietensap, 2 thl sesamolie en een snuifje zout. Mix schuimig.

Serveren

- Schep de soep uit.
- Lepel er wat emulsie van citroengras over.
- Werk af met wat fijn gesneden rode ui en koriander.

Abonneren op RSS - soep