Erwtensoep met munt

Duur voorbereiding
15 minuten
Duur bereiding
50 minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
aantal personen
4 personen
Kostprijs
0 euro
Maaltijd
Diner
Cuisine
Belgisch / Frans
Soort
soep
Gang

Als je erwtensoep zegt, denk je aan een stevige maaltijdsoep met een hammetje, spek of rookworst. Deze soep is even stevig maar is wat verfijnder. De munt overheerst niet en geeft de soep, samen met de in ahornsiroop gekarameliseerde knolselder enig finesse.

Maak er geen traditionele soep van door er een hammetje, spek of rookworst bij te doen. Wil je er toch vlees in, gebruik dan wat neutralere blokjes ham.

ingredient aantal eenheid bewerking
1 el
zout 0
peper 0
laurier 1 stuk
ahornsiroop 1 el
kippenbouillon 2 liter
erwten 200 gram vers of uit blik
munt 15 gram blaadjes gehakt
prei 2 stuk fijngesneden
knolselder 1 stuk brunoise
spliterwten 350 gram
ui 1 stuk in de helft gesneden
Voorbereiding

- Snij de knolselder in stukjes. Ongeveer 1/4 snij je in brunoise. De brunoise van knolselder wordt later in ahornsiroop gekarameliseerd.
- Haal de blaadjes van de takjes munt. Hou enkele blaadjes achter voor garnering. Snij de rest fijn.
- Snij de prei in ringen. Snij 1 preiwit in hele fijne ringen. Hou deze apart.

Bereiding

- Breng in een soeppan 1,7 l kippenbouillon samen met de spliterwten en het laurierblaadje aan de kook.
- Verhit een koekenpan met antibaklaag. Gebruik geen vetstof. Leg de ui op de gesneden kant in de pan en bak aan. De ui mag bruinen.
- Voeg de ui na 8 min. toe aan de soep.
- Laat 20 min. zachtjes koken.

- Verwijder de ui uit de soep. Voeg de knolselder, de prei, de munt en de doperwten toe.
- Laat nog 20 min. op een zacht vuurtje koken of tot de groenten gaar zijn.

- Verhit de olie in een koekepan. Bak de brunoise van knolselder samen met de ahornsiroop op een middelhoog vuur goudbruin en gaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de bruinoise uit de pan. Laat uitlekken.

- Haal de ui en het laurierblad uit de soep.
- Mix de soep.

Serveren

- Verdeel de brunoise van knolselder en de fijne preiringen over de 4 soepkommen.
- Schep er de soep over.
- Garneer met een blaadje munt.