Aardappel-uiensoep met omelet en kaas

Duur voorbereiding
10 minuten
Duur bereiding
30 minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
aantal personen
4 personen
Kostprijs
0 euro
Maaltijd
Diner
Cuisine
Belgisch / Frans
Soort
soep
Gang

Uien zijn dankbare groenten. Er zijn 1001 varianten van uiensoep. Deze soep is er een van.

De een geeft aan dat het oorspronkelijk een 'Hongaarse' soep is, de ander een 'Franse' soep. In het oorspronkelijk gerecht wordt een ei gepocheerd of gebakken als spiegelei. Het volledige ei wordt dan in de soep gelegd. Ik ben voor een meer 'hapklare' versie gegaan.

ingredient aantal eenheid bewerking
gruyèrekaas 4 el gemalen
zout 0
peper 0
tijm 2 stuk takjes
laurierblad 2 stuk
olijfolie 2 el
eieren 2 stuk
runderbouillon 1 500 ml
wijn 400 ml witte
knoflook 3 stuk fijngesnipperd
aardappel 8 stuk
uien 4 stuk groot, wit - in ringen gesneden
Voorbereiding

- Zet alle ingrediënten klaar.

Bereiding

- Fruit de ui in de olijfolie tot ze glazig en goudgeel zijn.
- Voeg de look, de tijmtakjes, de laurierblaadjes en de aardappelblokjes toe. Fruit even aan.
- Overgiet met de wijn en de bouillon.
- Laat alles een 20-tal minuten zachtjes garen.
- Haal tijm en laurier uit de soep. Kruid af met peper en zout.

- Klop de eieren los. Verhit wat olie. Bak een omelet (aan beide zijden). Snij de omelet in reepjes.

Serveren

- Schep de soep uit in borden. Verdeel de dunne reepjes omelet over de borden. Garneer met gemalen kaas. Serveer onmiddellijk.